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2017ヴィンテージ・レポート

Burgundy 2017 Vintage Report by Adam Bruntlett
バーガンディ・バイヤー アダム・ブラントゥレットによる 2017ヴィンテージ・レポート

 

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Burgundy 2017 Vintage Report by Adam Bruntlet

これは誰もが待ち望んでいたヴィンテージです。収量の少ない、飢饉状態の年が数年続いた後の2017年は、大豊作とまでは行かないものの、飢えをしのぐには十分なご馳走になったといえるでしょう。もしまた不作に見舞われていたら、数多くのドメーヌにとっては、棺に最後の釘が打たれることと同義だったといっても過言ではないのです。しかしこの不安定な状況が、この地域の「人」の本質をより明らかにすることになりました。ブルゴーニュに生産者を訪れるとき、出迎えてくれるのがマーケティングアシスタントや、そこの従業員であることはまずありません。そのワイナリーの門、あるいは、ボトルに名前を冠している、まさにその人なのです。

このような人間性が、2017年のようなヴィンテージでは、最も重要となるのです。天候自体は2016年ほど難しくはなかったものの、自然に気前よく与えられるがままにしながらブドウの質に悪影響が出ないようにするためには、畑仕事が非常に重要でした。育つがままにしていると膨大な収穫量が得られたため、欲深い栽培家の元では、ブドウが水分を含みすぎてワインが薄まる可能性がありました。我々が付き合っている品質最優先主義のヴィニュロンたちは、ひとたび霜や雹害が起これば生計に影響が出ることを知りながら、春にブドウの蔓を短く剪定し、摘房、あるいはグリーンハーベストを行うという、難しい決断をしました。数年間、低収量に見舞われた後でこの判断を下すのは簡単なことではないはずですが、我々の生産者は躊躇なく、その英断はワインの品質に如実に現われました。

本ヴィンテージはアペレーション以上に、生産者が大きな役割を果たした年といえるでしょう。しかし、コート・ドボーヌの赤ワインの素晴らしさは、特筆するに価します。雹と霜が何年にもわたって続いた後にも関わらず、2017年のボーヌ、ポマール、ヴォルネイは出色の出来栄えで、素晴らしい価値があります。

本案内書の紹介文は、いつもどおり二部構成になっています。イタリックで書かれている最初の部分は生産者の概要で、その造り手を初めて知る皆様にとっては有用でしょう。後半は、ヴィンテージについての簡潔なコメントです。本オファーは昨年同様、素晴らしいテイスティングコメントを提供してくれた同僚、MarkPardoe MWとWill Heslopとの多大な助力のもと、三人で創り上げたものだと添えておきます。

ヴィンテージ

前年の苦労と比べれば、2017年は比較的容易な年でしたが、もちろん危うい場面もありました。4月末に見舞われた寒波のときには、コート・ドール全体が団結し、生産者たちは濡れた藁俵を燃やし、上空に雲をつくって空気を温め、惨事が起こるのを防ぎました。これは、ほとんどの地域では効果がありましたが、シャブリは運に恵まれず、グラン・クリュ全部と、多くの優れたプルミエ・クリュが重大なダメージを受け、収穫の約半量を失いました。病害に関していうと、2016年とは対称的に暖かく乾燥した春と夏が続き、雨も適切なタイミングでのみ降ったため、病害の危険は比較的ありませんでした。7月10日にモレ-サン・ドニで多少の雹が降ったものの、2016年に霜から逃れたことへのペナルティだったのでしょう。暖かく晴れた気候は7月と8月まで続き、果実の熟成が早く進みました。収穫は8月の最終週、コート・ド・ボーヌから始まりました。収穫は比較的長期間に及びましたが、果実の品質は素晴らしいものでした。生育期間に関する詳細なレポートは、https://www.bbr.com/burgundy2017からご覧ください。(英文のみ)

白ワイン

2017年の白は素晴らしい出来栄えで、近年において間違いなく、トップヴィンテージの一つに数えられます。卓越した2014年を上回ることは難しい一方で、生産者も同僚も、私自身も、過去十数年の中でこれより優れたヴィンテージが思い当たらないことも確かです。シャブリは典型的なスタイルですが、多くのワインには2015年の熟した果実味と、2014年の活力と緊張感の両方が共存しています。生産者が熟成前酸化(プレマチュア・オキシデーション)についても熟考を重ね、改善のための様々な行動をとってきたお陰で、ブルゴーニュの白は真にカムバックを果たしたと感じています。

赤ワイン

赤は、バランスがとれ透明感のある、我々好みのヴィンテージとなりました。バレルテイスティングの段階で、ここまで試飲を楽しめたことはまずありません。2015年や2016年ほどの密度や凝縮感はまだありませんが、短期・中期的に大きな喜びを与えてくれるワインでしょう。テイスティング中によく引き合いに出されたのは2000年で、若い頃から非常にチャーミングでありながら、今日でもなお、大いに楽しませてくれる年でした。

キー・ポイント

・霜害で収穫が減少したシャブリを除いては、多くはないが程よい生産量となった。
・赤白共に典型的なスタイルで、白が特に優れている
・爽やかで透明感があり、エネルギーに溢れるヴィンテージ
・どのクラスのワインにも、価格相応の充実した品質がともなっている
・価格に大きな変動はない


Burgundy 2017 Vintage Report by Adam Bruntlett

This is the vintage everyone has been waiting for. After years of famine, 2017 is, if not quite a feast, a very good meal that will keep hunger at bay. It is not an exaggeration to say that another short crop would have put the final nail in the coffin for a number of domaines. This precarious situation brings into sharp focus the uniquely human nature of the region. A visit to one of our growers is rarely conducted by a marketing assistant or salaried employee, but by the person whose name is above the door or on the bottle. It is this personal touch that is so important in vintages such as 2017.

While the weather conditions themselves were not as challenging as in 2016, vineyard management was essential in ensuring nature's generosity did not have a negative impact on quality. The vintage could have been an enormous crop and, where growers were greedy, dilution could be an issue. We pride ourselves on working with the most quality-focused vignerons, who took the difficult decision to prune their vines short in the spring, de-bud or carry out a green harvest, knowing that frost or hail could drastically risk their livelihood. After several short crops, this was a tough decision, but one which our growers did not hesitate to take, and one which has been vindicated in the quality of the wines.

This is arguably a vintage in which the vigneron played a larger role than the village, but it is worth highlighting the red wines of the Côte de Beaune. Despite successive years of hail and frost, Beaune, Pommard and Volnay offer real excitement and value in 2017.

As is customary, every producer receives a double introduction. The first part, in italics, is an overview which may be useful to those coming to our producers for the first time. The second part gives a brief commentary on the 2017 vintage. As with last year, this offer is a collaborative affair which owes much to the assistance of my colleagues, Mark Pardoe MW and Will Heslop, who have both provided excellent tasting notes.

The vintage

After the travails of its predecessor, 2017 was relatively straightforward, although it certainly sailed very close to the wind. At the end of April a cold snap descended. The Côte d'Or came together in solidarity, growers burning dampened straw bales to create cloud cover and raise temperatures to prevent disaster striking. While this was largely successful, those in Chablis were not so lucky; with all of the Grands Crus and many top Premiers Crus badly hit, resulting in a loss of around 50 percent. In contrast to 2016, a warm, dry spring and summer followed, with relatively little disease pressure, but with rain at the right moments. Some hail hit Morey-St Denis on the 10th July, seemingly as punishment for having the audacity to have avoided the frosts in 2016. The warm and sunny conditions continued through July and August, meaning that maturity arrived quickly. Harvest began in the Côte de Beaune in the last week of August, with a relatively wide array of picking dates, but the fruit was of excellent quality. A detailed report on growing conditions throughout the season is available at https://www.bbr.com/burgundy2017.

The white wines

The 2017 white wines are excellent and this is certainly one of the top vintages of recent years. While it is difficult to surpass the outstanding 2014s, growers, colleagues and I all struggled to find a superior vintage in the last dozen or so years. The wines display a charming amalgamation of 2015's ripe fruit with the vigour and tension of 2014, while the wines of Chablis are classically styled. Growers have reflected upon the issues of premature oxidation, taken various steps to rectify the situation and we feel that white Burgundy is truly back.

The red wines

The reds offer the kind of vintage we love; wines with balance and transparency. Rarely have I had so much pleasure and delight in tasting young wines from barrel. While there is not yet the density and concentration of 2015 or 2016, these are wines which will give enormous pleasure in youth and the medium term. Comparisons were drawn frequently with the 2000 vintage, a year which was charming in its youth and still gives great pleasure today.

Key points

• Good, but not large, volumes, with Chablis down due to frost
• Classical wines of both colours, with the whites edging it
• A fresh, transparent and energetic vintage
• Value at all levels