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マスター・オブ・ワイン ジャスパー・モリス 2014年ヴィンテージ・レポート

Burgundy 2014 Vintage Report by Jasper Morris MW
マスター・オブ・ワイン ジャスパー・モリスによる ヴィンテージ・レポート

 

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ヴィンテージの特徴は収穫時期のタイミングやその年の気候、ブドウの出来不出来で決まります。雹害にあう年もあれば、ワイン評論家から絶賛される年もあります。ブルゴーニュの2014年は比較的冷涼な夏で収穫時期も比較的早めでした。雹には降られましたが、白ワインは最高の出来、赤ワインも非常に良い出来だと評価されることになるでしょう。生産量は2013年と同じかそれ以上のものもありますが、最近は前年平均を下回ることが多く、これが価格の上昇を招いています。しかし、幸いにも今年は換算レートが有利に働いたため、今回のオファーではほとんどのワインを2013年よりも低い価格、そして結果として2012年の価格よりも安く皆様にご案内できることとなり、非常に嬉しく思っています。価格のところに”POA”と表示されているアイテムに関しては、1月6日の発売開始と同時に価格が確定いたします。昨年同様、各生産者の欄は、生産者紹介とヴィンテージ説明の2部構成になっており、イタリック体で書かれた生産者情報は、その生産者についてあまり詳しくない方にとっては便利な情報だと思います。今年はオファーの全てのワインに関してテイスティングノートがありますが、ジェネリックなブルゴーニュワインについては紹介を省略しています。これらについては、bbr.com/burgundy2014の方に別リストとしてご紹介しています。

ヴィンテージ

ブドウの生育状態に関する詳しい情報はbbr.com/vintagereport からご覧いただけます。
素晴らしい春の気候が最高の開花時期をもたらし、健康なブドウが育つ環境が整っていましたが、6月28日に大嵐が来たために3年連続でこの年も雹害を受け、ムルソー、ヴォルネイ、ポマール、ボーヌのブドウ栽培家の望みは断たれました。その後冷涼な夏が来たために、ワインに新鮮さが生まれ、9月には晴天が戻ったため9月の2週目に収穫が行われました。この年は慌てて収穫をする必要がなく、結局ブドウは健康で良い状態に育ち、栽培家もホッと胸をなでおろしました。ただ一つ、オウトウショウジョウバエが発生するという問題が起きました。この攻撃的な昆虫は健康なブドウの粒を突き刺し、酸化腐敗を引き起こします。被害を受けたのはシャルドネよりピノ・ノワールの方で、住居や果樹園に近いコード・ドゥ・ニュイの一部の地域で被害が見られました。そのため栽培家には知的に対処することが求められ、この酸化腐敗したブドウを畑から出さない様に、そして選果台で必ず弾くように目を光らせる必要がありました。私達が試飲したワインの中にこの影響を受けているものはありませんでした。

白ワイン

2014年は記憶に残る中で最も一貫して優良なヴィンテージです。グレートヴィンテージと呼ばれるワインにはすばらしい凝縮感と並外れた長い余韻が感じられるものです。だから2014年は優良という言葉を使うのが最もふさわしい年なのです。果実味とフレッシュ感があり、精度が高く、ミネラルと良い酸が感じられます。典型的な特徴は、過熟した黄色い果実ではなくフレッシュな白い果実が感じられるところです。バランスが非常に良く、若いうちから飲むことができ、且つ熟成もします。マコンからシャブリまでどの地域でも、そしてどのドメーヌでも一貫して素晴らしいワインが造られています。全てのチェックポイントをクリアしています!

赤ワイン

上述のコメントのほとんどが赤ワインにも当てはまります。しかし一貫性は白ワインほどではありませんでした。コート・ドゥ・ボーヌでは非常に素晴らしい赤もありましたが、他は雹の影響が見られました。コート・ドゥ・ニュイでは、たまに収量があまりにも多くなり凝縮感を失ってしまった例がありましたが、それを除けば健闘が見られました。しかし、ほとんどのワインは果実味が前面に出たバランスの良いフレッシュ感あふれるワインで、エレガントで精度も高くそして親しみ易さもあり、安心して中期的な熟成を楽しめます。2014年ヴィンテージは、神話的な地位を獲得することは出来ないかもしれませんが、味わいでは大きな喜びを与えてくれるでしょう。

Key Points

  • 多くの地域で今年も収穫量が少ない
  • ほぼすべてのケースが2013年よりも低い価格
  • ここ30数年で最も優良な白
  • 純粋で果実味豊かな赤、テロワールを重視している

Burgundy 2014 Vintage Report by Jasper Morris MW

 

Vintages can be characterised as early or late, hot or cool, of greater or lesser quality.
Some are hailed by storm clouds, others hailed by the press. In 2014, Burgundy
experienced a relatively cool summer and a relatively early harvest, but without
extremes in either case. It did get hailed on from above, and it will be hailed from below
as a superb vintage for white wines and a very good one for reds.
Volumes available are usually no less than for 2013, sometimes more; however,
recent years have all been below the previous average in crop size and this has
fuelled increased prices at the cellar door. Fortunately the exchange rate helps us this
year. We are delighted to confirm that almost all of the wines offered here are priced below
the equivalent 2013, which in turn were less expensive than for 2012. Any prices marked
‘POA’ will be available when the offer goes live on 6th January. As for last year, every producer receives a double introduction: the first part, in italics,is an overview which may be useful to those
coming to our producers for the first time; the second part offers a brief commentary on the
2014 vintage. There are tasting notes on all wines in the offer this year but for reasons of
space, many generic Bourgognes have been omitted and will be presented in a separate list available at bbr.com/burgundy2014.

The vintage

A detailed report on growing conditions throughout the season is available at
bbr.com/vintagereport. A beautiful spring culminated in a mostly very successful
flowering and all was set fair for a happy, healthy crop – until, for the third year in a
row, hail ruined the hopes of vignerons in Meursault, Volnay, Pommard and Beaune,
thanks to one massive storm on 28th June. A cool summer followed, which explains the
freshness in the wines, and then the sunny skies returned in September for harvest,
which began in the second week. This year, there was no panic to pick, and the grapes
looked happy and healthy after all. So did the vignerons. There was, however, one fruit fly in
the ointment, Drosophila Suzukii. This pugnacious insect can pierce healthy berries
and introduce acid rot. It affected Pinot rather than Chardonnay, in certain localities,
mostly close to houses and orchards in the Côte de Nuits. Growers needed to react
intelligently to make sure none of this acid rot made it out of the vineyard or past the sorting
table. There is no evidence of it affecting the wines which we tasted.

White wines

This is the most consistently fine vintage that we can remember. To speak of a
‘great’ vintage would suggest incredible concentration and exceptional longevity,
which is why ‘fine’ is a more apt descriptor. The wines have fruit and flesh; they have
precision, minerality and good acidity. The classic character is of fresh white fruit rather
than super-ripe yellow fruit. They taste in perfect balance. They will be accessible early
and they will keep well. Results are consistent from Mâcon to Chablis, and pretty much
from one domaine to another. All boxes are ticked!

Red wines

Many of the above comments can be applied to the reds as well, but they are not
quite so consistent. There are some first-rate reds in the Côte de Beaune, but others show
the effect of hail. The Côte de Nuits has fared rather better, except for occasional examples
of overly high yields resulting in wines which lack concentration. However, the majority of
wines are fruit-forward, balanced, fresh tasting, elegant and precise, accessible and
safe for medium-term ageing. The 2014 vintage will not gain mythical status, but
it will offer a huge amount of pleasure.

Key Points

  • Yet another short crop in many areas
  • Prices in almost every case are below those of 2013
  • The finest whites for more than a generation
  • Pure, fruit-laden reds, very terroir focused