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バーガンディ・バイヤー アダム・ブラントゥレットによる 2016ヴィンテージ・レポート

Burgundy 2016 Vintage Report by Adam Bruntlett
バーガンディ・バイヤー アダム・ブラントゥレットによる 2016ヴィンテージ・レポート

 

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ブルゴーニュの2016年は、4月27日に発生した霜害で歴史に残るヴィンテージになることでしょう。しかし、秋にはその収量の低さについて話すことが多かった栽培農家との会話の話題は、すぐにワインの品質の素晴らしさへと移って行きました。生産者と話し、何週間、何ヶ月という期間にわたって試飲を繰り返すうちに、この年のワインが樽とタンクの中でゆっくりと複雑味と深みを増し、変化をしていることが分かってきました。まるで、霜害のトラウマで、最初のうちだけワインが硬直していたかのようです。結果出来上がったワインは素晴らしいものとなりました。2016年は、真の魅力、クラシックなブルゴーニュが持つ特徴を備え、最上級のワインには熟成のポテンシャルの高さを示唆する複雑さがあります。

生産量の問題からは逃れられません。長い付き合いのある生産者には有難くも融通してもらっていますが、在庫本数が限られるというケースはままあります。もしも購入を希望される場合は、出来るだけ早く担当のアカウント・マネージャーにご連絡ください。また、2017年にもシャブリを襲ったのは記憶に新しいところですが、2016年も壊滅的な霜と雹害が価格上昇の原因となっています。

価格と量、両方の圧力を受けた2016年こそ、著名なワインだけでなく、マルサネ、サントネ、サン・ロマン、オーセイ-デュレスなどの村名格を検討すべき時です。

本案内書の紹介文は、いつもどおり二部構成になっています。イタリックで書かれている最初の部分は生産者の概要で、その造り手を初めて知る皆様にとっては有用でしょう。後半は、ヴィンテージについての簡潔なコメントです。しっかりと内容を読みこまれる方は、今年は複数の書き手がいることに気が付かれることでしょう。ワイン・ディレクター Mark Pardoe MWの助力と、同僚Will Heslopのお陰であることを書き添えておきます。

Vintage

4/27に発生した壊滅的な霜害がヴィンテージを特徴付けることにはなりますが、その2週間前にはマコネの南部で、そして5月13日と17日にはシャブリで雹が降っています。雹害の程度は区画によって大きく異なり、完全にだめになってしまった区画の隣のブドウの樹が全く無傷、ということもありました。サントネ、ピュリニー-モンラッシェ、モレ-サン・ドニには比較的被害はなかったようです。春には雨が降り、気温も低く、弱った樹々をベト病が襲い、特に有機栽培を実践する生産者の力量を試すような気候でした。生育期となる7月の中旬になんとか天候が持ち直し、適度な雨のある、温かく乾燥した天候が8月一杯まで続きました。9月は涼しく乾燥しており、理想的な状態での収穫が行われました。不幸中の幸いは、あのような極度な天災があったにも関わらず、果実の品質への影響は最小限に抑えられたことで、選果もほとんど不要なほどでした。生育状況の詳細なレポートは、www.bbr.com/burgundy2016 からご覧ください。(英語のみ)

The white wine

白ワインは、豊満な2015年よりもフレッシュでクラシックな仕上がりです。霜の影響のあった畑のワインはやせた印象もありますが、多くのワインは次第にふくよかな味わいになっていることが秋のバレル・テイスティングの間に見て取れ、今後の樽熟成で更なる向上が期待できるでしょう。また、最上の白ワインは2014年ヴィンテージに近づく出来栄えになるでしょう。シャブリの生産量は極めて少なかったのに対し、ワインの質は全体的に非常に優れており、昨年よりも典型的な海のニュアンスをふんだんに持っています。

The red wines

全体的に赤の品質は白よりも安定しており、どの価格帯のワインも興味深い出来です。総じて、「まさにブルゴーニュ」と言わしめるクラシックなピノ・ノワールの果実を表現しています。パレットの先端では芳醇でリッチな果実味を、フィニッシュにはみずみずしい酸味を感じさせるため、飲み手に暖かい年なのか、冷涼な年なのかと逡巡させるような、相反する、しかし悦ばしい特徴を持っています。優れたものは2015年のワインにも匹敵しますが、やはり伝統的なブルゴーニュの愛好家に好かれるようなスタイルといえるでしょう。

Key points

- 傑出したクオリティだが生産量の小さなヴィンテージ
- 赤白共に、クラシカルなスタイルのブルゴーニュ
- 出来は白より赤の方が安定している
- 価格は上昇したが、それに見合う価値を持っている


Burgundy 2016 Vintage Report by Adam Bruntlett

The 2016 vintage in Burgundy will almost certainly be remembered for terrible frost on 27th April. However, while much of the growers' talk this autumn was of diminished volumes, the focus quickly and invariably shifted to the excellent quality of the wines. Speaking to the growers, tasting over a period of weeks and months, it became clear that this is a vintage which has developed slowly in barrel and tank, gradually gaining in complexity and depth, as though the wines had initially been stunned by the trauma of the frost. What has emerged is delightful; 2016 has given wines with real charm, classic Burgundian profiles and a complexity which at the top end hints at serious ageing potential.
The question of volumes is inescapable; while we have been well looked after by suppliers thanks to our longstanding relationships, there are many instances where volumes are limited. Should you wish to buy, please contact your Account Manager as soon as possible. Additionally, prices have increased for two reasons: the continued weakening of Sterling, and the catastrophic frost and hail in 2016, as well as 2017 in Chablis.
With such pressure on both prices and volumes, 2016 is the time to look beyond the bigger names and consider lesser-known villages such as Marsannay, Santenay, St Romain and Auxey-Duresses.

As is customary, every producer receives a double introduction. The first part, in italics, is an overview which may be useful to those coming to our producers for the first time. The second part offers a brief commentary on the vintage. The more eagle-eyed may note there are a number of different voices this year, which is thanks to the assistance of our Wine Director Mark Pardoe MW, and my colleague Will Heslop, both of whom have provided excellent tasting notes.

The vintage

The catastrophic frost damage incurred on 27th April will define the vintage, but there was also hail in the southern sector of the Mâconnais a fortnight earlier, and two instances in Chablis on 13th and 17th May. The extent of the frost varied wildly, with some parcels being completely destroyed, while neighbouring vines remained untouched. Only Santenay, Puligny-Montrachet and Morey-St Denis escaped relatively unscathed.
Spring was wet and cool, opening the door for mildew, which hit weakened vines hardest and tested growers, particularly those practising organic viticulture. Just in time, the weather picked up from mid-July, with warm and dry conditions lasting through August, and rain arriving when needed. September was dry and cool, with harvest taking place in optimum conditions. Thankfully, the season's extreme climatic events had limited impact on the quality of fruit, with very little sorting required.
A detailed report on growing conditions is available at bbr.com/burgundy2016.

The white wines

The white wines generally have a fresher, more classic feel than their richer 2015 counterparts. Some frost-affected vineyards display a more angular profile, but many of these filled out over the course of the autumn barrel tastings and will continue to do so with further élevage. The very best white wines will come close to matching those of the 2014 vintage. While the Chablis crop was particularly small, the wines are generally very good and offer more of the classic marine characteristics than last year.

The red wines

The overall quality of the red wines is more consistent than the whites, with interest at all quality levels. Across the board, the wines display an unmistakably Burgundian Pinot Noir fruit character. They offer a beguiling paradox of initial rich fruit on the front of the palate and succulent acidity on the finish, leaving one delightfully perplexed as to whether this is a warm or cool vintage. The very best wines are the equal of the 2015s, albeit in a style that will appeal more to the traditional Burgundy drinker.

Key points

• A small vintage of excellent quality
• Classical Burgundies of both colours
• Reds more consistent than whites
• Prices have risen; but the wines are worth it