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マスター・オブ・ワイン ジャスパー・モリスによる ヴィンテージ・レポート

Burgundy 2015 Vintage Report by Jasper Morris MW
マスター・オブ・ワイン ジャスパー・モリスによる ヴィンテージ・レポート

 

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去る2015年、病気もなく完璧なブドウがワイナリーへと運び込まれたのが、9月へと月が替わって間もなくのこと。以来、そのリリースを待ち焦がれる声は日増しに高まり続けています。間違いなく赤ワインのグレート・ヴィンテージあり、目下白ワインの品質もまた、大変優れたものであることがわかっています。どちらも迸るエネルギーの躍動感を損なうことなく、贅沢な果実味の凝縮感を備えています。

価格は高騰しているのはシンプルに、3つの理由があります。まず、ヴィンテージ自体の資質が素晴らしいこと。次に、もろもろの天候不順や壊滅的な霜害を被った、翌2016年ものの稀少性が増すであろうこと。そして最後に、ポンドの貨幣価値が大幅に下落したためです。弊社では2015年はプレミアム価格が付いても致し方ないほどのグレード・ヴィンテージであると認識しつつも、可能な限りの価格交渉を続けてまいりました。

ヴィンテージについて

2015年の生育期は、煩わしさとは比較的縁遠いものでした。夏の時期はたびたび猛暑となり、例外的に乾燥していましたが、地中の水分は幸いにも冬の間にしっかりと蓄えらえていたようです。干ばつの影響は8月中の降雨のおかげである程度相殺されましたが、もとよりピノ、シャルドネともに少なめの結実であったところに乾燥した日が続いたため、おのずと収量も控えめになりました。夏季の天候に関して1つ特筆すべきことは、稀に見るほどの快晴続きであったことです。晴れ晴れとした青空が広がり、じめっとした嫌な暑さではなかったことが、ワインへとプラスの側面を多大に与えてくれたようです。

ブルゴーニュで最初の収穫風景が目に飛び込んできたのは、好天に恵まれた8月26日の水曜日。その週は週末にかけて大変暑くなりました。コート・ド・ボーヌにおいて、シャルドネの収穫が幕開けを迎えたのは31日の月曜日でした。夜からは荒れる予報でしたが、この日もまた非常に暑い1日となりました。結局夕方から降り出した雨はシャブリを除いて比較的穏やかで、日が変わってしばらくまで降り続きました。風向きが北へと変わるに従い、気温も大幅に低下しました。

コート・ド・ボーヌでは翌週にかけ、大半が好晴のうちにブドウを摘み終えています。続くコート・ド・ニュイでは1週遅れて始まり、多くの生産者は天気が崩れだす9月12、13日の週末前に収穫を済ませました。以後は不安定な天気となりましたが、これから畑で収穫を待つ果実に悪影響を与えるほどではありませんでした。

生育期全般の状況に関する詳細については、www.bbr.com/vintagereportをご覧ください。

白ワインについて

当初私は、ピノのヴィンテージになるだろうと考えていました。もちろんその事実が揺らぐことはありませんが、同じように長く暑い夏を経験した過去のヴィンテージの白と比べて、遥かに素晴らしいワインであると思い知らされました。2009年の夏もまた暑かったのですが、賞賛に値するようなワインは、早い時期に収穫を行った一部の生産者のものに限られています。対して2015年は、大多数が適正な時期に収穫したため、優雅さを欠く"ちぐはぐな"ワインはあまり見受けられません。肉付き良く果実味満載のワインですが、程よい酸味を備えているため、しばしば上品でフレッシュな印象を感じさせます。シャブリでは8月31日の夜から9月1日にかけての雨が雹の嵐となって現れ、少なからず被害を受けたため、いささか事情は複雑です。対して雹を伴わなかったその他のエリアでは、いわば恵みの雨となったようでした。

赤ワインについて

さて、赤についてわざわざ語る必要が?素晴らしいの一言に尽きます!多くの点で2005年の凝縮感と2010年のみずみずしい魅力を足し合わせたかのようなワインで、その組み合わせが見事な相乗効果を生んでいます。ミシェル・ラファルジュは、1929年との類似性に言及しています。期待値を上回るブドウの品質から、抽出の度合いを控えたのか?それともヴィンテージの特性を活かそうと、あえていつもどおりの抽出を行ったのか?はたまた例年よりも全房発酵を多めに取り入れ、この年の豊かな果実味とコントラストを生む要素を加えたのか?品質が優れているのは間違いないわけですから、皆さんの関心はより深い部分まで及ぶことでしょう。その疑問にお答えできるよう、生産者の紹介と各ワインのテイスティング・コメントをご用意しておりますので、必ずやお好みのワインを探し当てていただけるはずです。

キー・ポイント

-これまで「平均的な」と呼ばれてきたヴィンテージより、今年もまた生産量は少なめ
-見事に酸味とのバランスがとれた、高品質で熟度の高い白ワイン
-傑出した赤、まさしくグレート・ヴィンテージ:2005+2010=2015?
-安くはない、しかし決して見逃してはならないヴィンテージ


Burgundy 2015 Vintage Report by Jasper Morris MW

Enthusiasm for the 2015 vintage has been growing steadily, ever since the perfect, healthy grapes were brought in at the very beginning of September. There is no question that this is a great vintage for red wines and we are now discovering superb quality in the white wines as well. Both colours display a luxurious concentration of fruit while retaining a sense of vibrant energy.

Prices have gone up for three clear reasons: the quality of the vintage, the scarcity of 2016 after the catastrophic frost and other weather problems, and the significant decline in the value of sterling. We have worked hard to negotiate the best prices possible, while noting that if ever a vintage deserved to be sold at a premium it is 2015.

The vintage

The 2015 vintage provided a relatively carefree growing season. It was an exceptionally dry and often hot summer, though happily the water table had been well replenished through the winter. Both a naturally small bunch-set and the dry conditions have limited the size of the crop, though welcome rainfall in August partially offset the drought. However, one feature of the summer, which may well have had a positive effect on the wines, is the extraordinary luminosity: clear, bright skies consistently, rather than heavy, lowering heat.

The first pickers could be seen on Wednesday 26th August in fine weather, becoming very hot over the weekend. Le Grand Départ for the Côte de Beaune whites began on Monday 31st, again a very hot day though expected to become stormy overnight. In the end the evening rain was relatively gentle (except in Chablis), continuing a little the following day which saw a change of wind to the north, and therefore a significant drop in temperature.

The Côte de Beaune pretty much finished picking in good weather over the following week, and the Côte de Nuits got underway the week after, most completing the harvest before the wet weekend of 12th/13th September – though the unsettled weather which followed was not bad enough to have damaged the remaining crop still to be picked.

A more detailed report on growing conditions throughout the season is available at www.bbr.com/vintagereport.

The white wines

My first thoughts were that this would be a red wine vintage – which it certainly is – but the whites are turning out to be far superior to what might have been, given the long, hot summer. Whereas in 2009 there were hot summer some great wines from a small proportion of producers who picked early enough, in 2015 the great majority made the right call and there are not many"clumsy"wines. They are full of fruit and flesh, yet with adequate acidity, and most have a fine, fresh feel to them. Chablis was complicated by the hail storm over the night of 31st/1st August which damaged the yield for many, though the rain which fell outside the hailed area was in fact a blessing.

The red wines

What can we say about the reds? They are fabulous wines! In many ways they marry the concentration of 2005 with the juicy charm of 2010, a combination which works very nicely mathematically. Michel Lafarge cites 1929 as the comparison. The interest lies in the detail: did producers pull back on extraction because the grapes exuded all that was needed? Or were they happy to extract as normal to go with the flow of the vintage? Did they use more whole bunches in vinification so as to make a counterpoint to the richness of the fruit? The introduction to each producer and the notes on the wines should provide the answers that will enable you to search out the wines that suit your palate.

Key points

• Another vintage smaller in size than what used to be the norm
• Fine, ripe white wines, with good balancing acidity
• Exceptional reds, a truly great year: 2005 + 2010 = 2015?
• Not cheap, but definitely not a vintage to miss out on