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マックス・ラロンドレル ボルドー2015年 ヴィンテージ・レポート

Bordeaux 2015 Vintage Report by Max Lalondrelle
ベリー・ブラザーズ&ラッド 買付ディレクター マックス・ラロンドレルによるボルドー2015年 ヴィンテージ・レポート

 

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ボルドー2015年:他に類をみないほどのヴィンテージ

ベリー・ブラザーズ&ラッドで買付ディレクターを務めるマックス・ラロンドレルは、フランス・ボルドーの全ての主なシャトーを訪問し、『アン・プリムール』としてリリースされる新ヴィンテージ2015年のワインを試飲して参りました。
これまでマックスはアン・プリムールを毎年15年間試飲してきましたが、2015年は彼の経験上類を見ないほどの出来でした。

試飲をする前は、2010年以来で最高な年になるであろうと予測はしていましたが、実際に試飲してみて100%の確証を持ちました。

シャトー訪問前には、ボルドー全地域で最高の出来になるのではないかという印象を持っていましたが、実際に訪問をスタートし試飲をしてみると、地域によって斑があることが分かりました。突出して素晴らしいワインもあれば、優良なワインもあり、そして過去5年間で一番良かった年には匹敵しないワインもありました。

天候の観点からすると、非常に明らかなのは、夏の間は暑く、後半に近づくにつれて冷涼で雨の降る時期であったことです。何がワインに差を生み出したのか、それはシャトーによって畑の管理がどのようになされたのか、そしてどのような戦略を立ててワイン造りをしたのか:これがワインの出来に反映しました。

試飲したワインのいくつかは、アイスキャンディーと譬えられる印象、つまり持ち手がとても長く、最初はフレッシュで酸味のある味わいながら、最後の方では大きなボールにいっぱいの果実味を感じ、現段階ではまだ少しバランスが悪い印象でした。しかし、素晴らしいと感じるワインには、見事に新鮮な果実味がありました。2009年のように大胆で厚みがありみずみずしいというわけではなく、2010年ほどのパワーがあるわけでもありませんが、2015年のワインには非常に優美な一貫性と均整、そして優雅さが感じられます。これまで15年間、ボルドー・アンプリムールの試飲を続けてきましたが、このスタイルに匹敵するワインを経験したことがありません。

地域ごとの観点からすると、私たちは(特にボルドー南部の人たちの話から)ボルドー北部は例年以上の降雨量により悪影響を受けたのだと信じていましたが、サン・テミリオンで訪問したシャトーでは、概して高水準であったことに嬉しい喜びを感じました。(もちろん私たちはトップシャトーばかりを訪問したのですが、それでも試飲したワインはすべて非常にクオリティーの高いものばかりでした。)

私にとっては、ポイヤックとサン・ジュリアンが一番ばらつきのある地域でした。非常に優れたワインもあれば、それほどでもないワインもありました。それに比べ、マルゴーは珍しい例外を除いては全体的に優れたワインが出来たようです。2015年は私が記憶する中でも初めてマルゴーが抜きん出て他をリードしている印象です。

グラーヴとペサック・レオニャン地域では、試飲したほとんどのワインは優良でした。また、いつもはサン・テミリオンやポムロールはメルローのアルコール度数が高いためとっつきにくい印象なのに対し、今年はおしなべて非常に素晴らしい印象です。大胆で厚みがありアルコール度数の高いものではなく、クラシックなスタイルのサン・テミリオンです。

もちろん、今は価格がいくらになるのかというのが、私たちの注目するところです。安かった2014年と比べて2015年は品質が高いことが価格にも反映され、間違いなく値段は上がるでしょう。ですが、我々はヴィンテージの序列に沿った、良識ある妥当な値付けが行われることを切に望んでいます。

全ワインのテイスティングコメント(英語)はこちらから


Burgundy 2014 Vintage Report by Jasper Morris MW

Bordeaux 2015: a vintage like no other

Having tasted the vintage, Max Lalondrelle, our highly regarded Buying Director, gives his view of Bordeaux 2015 – the like of which, in his 15 years of en primeur experience, he has never seen before.

Prior to tasting the 2015 vintage, I’d anticipated it was going to be the best since 2010: that is now 100 percent confirmed.

Before our tasting trip, we’d been given the impression that it was a magnificent vintage across Bordeaux: once we were actually on the ground and started tasting, we discovered that some regions were a bit patchier than expected. There are some outstanding wines, some very good wines and there are some wines that would not equal the best wines of the last five years.

What is really in evidence is that, weather-wise, it’s a vintage of two halves with hot conditions during the summer and some cooler and wetter weather towards the end. What made the big difference was vineyard management and the strategy employed by different properties: this is reflected in the wines.

Some wines can be described like a lollypop on its side, where the stick is the very long, fresh acidic start with a big bowl of fruit at the end – at this stage, they’re little bit unbalanced. However, the great wines have got a wonderful, fresh core of fruit. It’s not a bold, fat, juicy vintage like 2009; it’s not as powerful as 2010 – but many wines from 2015 have got absolutely beautiful precision, balance and elegance. In my 15 years of doing Bordeaux en primeur I haven’t come across a comparable style.

In terms of regions, we were led to believe – especially by those in the South! – that the northern part of Bordeaux had been affected by higher than average rainfall, however, for the St Estèphe estates we visited, we were pleasantly surprised by the general level of quality. (It should be noted that we only tasted at the best properties, but from what we tried it’s very, very good.)

For me, Pauillac and St Julien were the areas that have the least homogeneity, with some absolutely brilliant wines and, equally, some less good wines. Margaux seems to have performed well across the board, with very few exceptions: I think this is the first vintage I can remember where, as a region Margaux, has been leading the pack.

In Graves and Pessac-Léognan, most of the wines we tasted also performed very well. Also, while I usually find St Emilion and Pomerol “difficult” due to the high level of alcohol in Merlot, this year, across the board, I’ve found that the wines have been extremely good. They have produced classic St Emilion rather than bold, fat and alcoholic wines.

Of course, the question of pricing is now foremost in our mind. There is no doubt that we are expecting an increase in prices, which will reflect the increase in quality against a very cheap 2014 vintage – however, we are asking for this increase to be a sensible one in order for 2015 to take its correct place in the vintage pecking order.

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