カテゴリ一覧 > ワインのご購入 > ベリーズ・オウン・セレクション ワイン > ベリーズ・ドライ・オロロソ

ベリーズ・ファイン・ドライ・オロロソ

Berry Bros. & Rudd Dry Oloroso, Sanlúcar de Barramedaベリーズ・ドライ・オロロソ

商品番号 10015B

会員価格2,380円(税込)

残り:5

数量
クール便でお届けします
_
商品についてのお問い合わせ
お気に入りに登録 お気に入りに登録済み

  • 750ml,
  • 飲み頃だが保管可能,
  • ,
  • Spain - ,
  • Barbadillo,
  • Palomino Fino,
  • Medium-Full Bodied,Dry,シェリー,18%alc.

(週に1本のペースで消費している私にとっては幸いなことですが)シェリーは世界でも最も過小評価されているファイン・ワインでしょう。その複雑味の奥深さと一貫性を考慮すると、もしこれがボルドー産、もしくはブルゴーニュ産だったら、価格は10倍以上することでしょう。

ベリーズ・ドライ・オロロソは、そのウォールナッツやドライフルーツの香りから、きっと甘いのではと想像させますが、飲んでみると甘さが無いことに最初はびっくりすることでしょう。徐々にフレーバーが口の中で広がって行くと、これがよく市場に出回っている甘いクリーム・シェリーとは全く違う味わいだということがわかります。ナッツやレーズンの深みの他に、トフィーのような甘味さえ脳裏に浮かび、非常に長い余韻があります。

この魅力的なワインをいつ飲むのが良いか?: ディナーの前にソルト・アーモンドやオリーブと一緒に、また食後にウォールナッツと合せて飲んでも相性が良いです。驚くかもしれませんが、オロロソはしっかりとした肉料理とも合います。ワインが酸化熟成しているので、抜栓したらその日のうちに飲み切る必要があるフィノやマンサニージャとは異なり、抜栓後も1週間ぐらいまでは楽しめます。

(Martin Hudson MW)


ナッティでカラメル風味、クリーンで長い余韻のクラシックなダーク・オロロソはプディングや濃厚なチョコレート・デザートにぴったりです。


Sherry is probably the most under-valued fine wine in the world (very fortunate, as I average a bottle a week – or thereabouts), with levels of complexity and persistence that would command a ten-fold increase in price were they sourced from Bordeaux or Burgundy.

Berry Bros. & Rudd Dry Oloroso has a nose suggestive of something sweet, with its notes of walnuts and dried fruit, so the lack of sweetness on the palate is initially something of a shock. As the layers of flavour unfold in your mouth, this is clearly a very different wine from a more commercial sweetened cream Sherry. In addition to the nuts and raisined-depth, there is a haunting toffee-sweetness on the palate of this dry wine. The finish persists for an age.

When to drink this gem: before dinner with some salted almonds or olives works, as does afterwards, with some walnuts. Oloroso is also surprisingly good with robust meat dishes. The oxidative aging on this wine means that, unlike Fino or Manzanilla – which should be consumed within a day or so of opening – this wine will continue to give pleasure for up to a week after first being broached. (Martin Hudson MW)


A classic dark Oloroso with nutty, caramelised flavours and a clean, long finish, this would be perfect to serve alongside puddings and rich chocolate desserts.

Berrys' Fine Dry Oloroso